Fedtvæv og sundhed

Mange folk, især dem med lidt ekstra fedt hist og her, går gladeligt rundt og tror, at det er godt med lidt ekstra polstring. Det at være godt i stand, er jo næsten også en uundgåelig del af det at være Dansk. Bodybuildere bilder gladeligt sig selv ind, at der ingen skade sker, ved at smide 10kg ekstra fedt på, når der skal ‘bulkes’ i vintersæsonen. Denne artikel fortæller hvad fedtvæv virkelig gør i kroppen, samt hvorfor det er fordelagtigt for de fleste at reducere deres fedt% til omkring 10 for mænd og 12-15 for kvinder.

Ovenstående personer er begge i sub-optimale tilstande set fra et sundhedsperspektiv.

Fedtvæv, ikke at sammenligne med fedt fra kosten, er ikke bare uskyldige bløde punkter rundt omkring på kroppen. Fedtvæv er pro-inflammatorisk og udskiller biokemikalier, der kan lede til insulinresistens i andre vævstyper i kroppen. Insulinresistens kan være med til at hindre energilagring i muskler og dermed sørge for at fedtet får mere energi, til at vokse. Det vil sige, at jo mere fedt man har, jo mere fedt laver man. Den pro-inflammatoriske effekt kan desuden være en af årsagerne til den stærke relation mellem fedme og kredsløbssygdomme, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol tal og syndrom X. Blodtryksmedicin til fede folk, uden en indsats for vægttab, kan dermed siges at være symptombehandling i allerhøjeste grad.

Hvis du synes, at noget der forårsager dårlige ting i kroppen, samt vokser ukontrolleret, lyder bekendt, jamen så har du ret. Fedtvæv er ikke helt forkert, at sammenligne med en kræft svulst. Forskellen er dog, at vi selv kan kontrollere, hvad vi fodrer fedtsvulsten med og dermed begrænse væksten. En af de bedste måder at stjæle energi fra fedtcellerne, er ved at styrketræne. Styrketræning øger insulinfølsomheden i muskler og forhindrer dermed fedtet i at formere sig. Hvis man sammen med styrketræningen kontrollerer sit insulinniveau gennem kosten, kan fedtcellerne mindskes og insulinfølsomheden genoprettes.

Følg med i senere blogindlæg, for at lære at kontrollere insulinniveauet gennem kosten, samt de mest effektive måder at styrketræne for fedttab.

/RT

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18093861

http://www.nature.com/ijo/journal/v33/n4/full/ijo200927a.html

Reklamer

3 Responses to Fedtvæv og sundhed

  1. Thomas says:

    Synes at det ville være en god ide at inkludere referencer (til f.eks. PubMed) i jeres blogindlæg; især når jeres blog bygger på relativ ny viden i dansk perspektiv.
    Ellers læser jeg bloggen med stor fornøjelse (meget høj kvalitet i forhold til andre danske)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: