Sundere morgenmad

I den Danske kultur har det altid været accepteret, at sund morgenmad består af enten havregryn, cornflakes eller youghurt. I dette indlæg vil jeg forklare hvorfor det desværre ikke er tilfældet, og give eksempler på en meget sundere morgenmad.

Først lad os starte med at se på, hvad der er optimalt til morgenmad. Studier viser at en lav glykæmisk load morgenmad leder til bedre koncentration og hukommelse i skolen ved mindreårige børn. En morgenmad med et højt proteinindhold har også vist sig at være optimal for hukommelse. Insulin bør desuden holdes nede så vidt muligt, da et højt insulin index vil lede til et såkaldt blodsukker crash og udløsning af stresshormonet kortisol, et par timer efter indtagelse af måltiddet.

Nu da ‘reglerne’ er sat, lad os kigge på hvorfor ovennævnte muligheder ikke holder. Mælkeprodukter har et unaturligt højt insulin index, og har desuden vist sig at medføre insulin resistens hos unge drenge. Insulin resistens er foreløberen til type 2 diabetes. Havregryn og cornflakes har et lavt proteinindhold og et relativt højt glykæmisk load, sammenlignet med vores løsning på en sundere morgenmad.

En kombination af kød, nødder og grøntsager vil optimere koncentration og hukommelse i fx. skolen eller på arbejdet, ved at tilføre kroppen en optimal blanding af protein, sunde fedtsyrer og fibre. For ikke at nævne de mange fytokemikalier, vitaminer og mineraler denne morgenmad tilfører, som selvfølgelig ikke findes i de forarbejdede kornprodukter. Det anbefales af flere grunde at variere ens madindtag, så et forslag kunne være, at købe 5 forskellige slags kød, nødder (peanuts tæller ikke) og grøntsager til at rotere fra dag til dag.

Bedre ydelse ved hjælp af sundere morgenmad, værsågod.

/RT

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031938405002283

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S003193840100676X

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15578035

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: