Mad kvalitet – æg

Dette er det første indlæg i en serie omkring madkvalitet, der forklarer hvorfor det at fokusere på fx. “kød” eller “æg” ikke er nok. Kvaliteten af de fødevarer man spiser spiller også en stor rolle i din sundhed, da fødevarer ikke bare er proteiner, fedt og kulhydrater som folk desværre tit tror. Æg er dagens fokus, så lad os starte med et billede af to forskellige slags æg.

Bare farven alene burde fortælle at der er altså er noget andet i de orange æg, end i de gule. I 2007 testede Mother Earth News, indholdet af diverse nutrienter og fedtsyrer i æg fra fritgående høns og sammenlignede dem med data fra U.S. Department of Agriculture (USDA). Resultaterne for æg fra fritgående høns, vs. buræg, var som følger.

  • 1/3 mindre Kolesterol
  • 1/4 mindre mættet fedt
  • 2/3 mere A-vitamin
  • 2x så meget omega-3
  • 3x så meget E-vitamin
  • 7x så meget beta-caroten (den orange farve kommer herfra)

Nu hænger jeg mig ikke i det mindre indhold af kolesterol og mættet fedt, da det ikke er skadeligt som folk prøver at bilde dig ind. Kig derimod på det større indhold af vitaminer og omega-3 fedtsyrer som bl.a. kan hjælpe med at nedsætte blodtrykket, holde øjne og hjerne sundere, øge insulinfølsomheden og beskytte mod frie radikaler. At fokusere på madkvalitet betyder altså mere end de fleste tror, hvis man også husker på at her ikke engang er nævnt mindre pesticider og antibiotika i økologiske æg fra fritgående høns, plus sikkert flere nutrienter der ikke var målt eller som stadig er uopdagede. Optimal sundhed kommer ikke kun fra udelukkelse af skadelige fødevarer, men også fra, at indtage de fødevarer med flest gavnlige mikro og makro nutrienter.

/RT

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: