Intolerence

Intolerence adskiller sig fra allergi ved ikke at involvere immunforsvaret. Det er oftest lavmolykylære stoffer, der fremkalder overfølsomheden i modsætning til de allergiske reaktioner, der fremkaldes af højmolykolære proteiner. Intolerence kendes over for forskellige tilsætningsstoffer som farvestoffer og konserveringsstoffer (Benzoesyre, sorbinsyre og sulfit) men også overfor visse levnedsmidler som æg, fisk, rug, citrus og soja.

Farvestoffer kan opdeles i azofarvestoffer og i andre farvestoffer. Der findes større lister over godkendte tilsætningsstoffer i kategorierne farvestoffer, konserveringsmidler og antioxidanter. Andtioxidanter som Butyl-Hydroxy-Anisol (BHA) og det Butyl-Hydroxy-Toluen (BHT) kan også give overfølsomhed. Symptomerne ved intolerence er stort set de samme som ved allergi.

Glutenintolerence er en speciel overfølsomhed over for proteinet gluten i kornprodukter, der det findes i størst mængde i hvede. Der forkommer intolerence i to former, en med symptomer i mavetarmkanalen (Cøliaki) og en med symptomer i huden. Udviklingen er genetisk betinget.

Der findes i levnedsmidler en række naturligt forkommende stoffer, der kan fremkalde symptomer, der ligner allergi. Det er stoffer som de biologiske aktive aminer, hvoraf nogle også dannes hos mennesker i forbindelse med proteinstofskiftet. Det er histamin, tryptamin, tyramin, serotonin og phenylethylamin. Allergiske reaktioner skyldes isæt histamin, der medføre rødme, hovedpine, kløe og nældefeber, altså hudreaktioner.

/CJ

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: