Vand

Husk at drikke masser ren kildevand. Her er 7 funktioner vand har i kroppen:

1: Væsken transpoterer næring til alle celler. Blod- og lymfebanen transporterer de absorberede næringsstoffer fra tramen til de enkelte celler, og blodet udfører endvidere ilt fra lungerne ud til alle celler.

2: Væsken transporterer affaldsstoffer bort fra cellerne. Således føres urinstof og andre affaldsstoffer med blodet til udskillelse i nyrerne og CO2 med blodet til lungerne.

3: Der produceres fordøjelsesvæskes til mave og tarm i en mængde på 8-10 liter pr. døgn.

4: Væskerne skal opretholde den fysiologiske ligevægt, homeostasen. Vandmolekylerne kan frit diffundere gennem cellemembraner, men på grund af de opløste stoffer, der ikke kan diffundere, og på grund af de elektrokemiske forhold i cellemmembranerne opretholdes der en ligevægt. Dette har meget stor betydning for væskebalancen.

5: De metaboliske processer foregår i væskefasen. Det betyder, at væsken er opløsningsmiddel for alle de reagerende stoffer, at vandmolekylerne indgår direkte i en lang række processer. Feks. optager alle de kondenserende processer vandmolekylder, men de hydoliske afgiver vand.

6: Den normale legemstemperatur er på 37 grader og opretholdes ved produktionen af varme i åndingskædereaktionerne. Denne varme holdes konstant gennem særlige reguleringsmekanismer, hvor vandets store varmekapacitet spiller en stor rolle.

7: Vandet spiller en strukturel rolle ved at bidrage til legemets form og struktur. Forhodet kendes bedst fra rynket hud hos ældre, som er en aldersbetinget udtørring.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: