Undgå østrogen: PFC

Dette er endnu en artikel omkring hvordan man kan undgå forurening fra skadelige stoffer og dermed holde sit østrogenniveau på plads og forbedre sin hormonbalance. Sidste artikel handlede om plastik; denne artikel fokuserer på perfluorocarbons (PFCs), som de fleste mennesker kender fra det populære non-stick køkkengrej.

Non-stick findes efterhånden i de fleste køkkener, da det gør madlavning nemmere, ved at forhindre at maden hænger fast. En anden grund til at non-stick er så populært, er den store ubegrundede fedtforskrækkelse og man med non-stick udstyr kan tilberede mad uden brug af fedt.

Et eksempel på PFC belagt køkkengrej

Det første problem med PFC belagt udstyr er til at regne ud hvis man har læst forrige artikel. For at bruge non-stick grejet uden at ødelægge det, skal der bruges plastik køkkenredskaber, som på ingen måde er beregnede til den høje varme de udsættes for under madlavning. Der står altså brystkræft skrevet overalt på plastik køkkenredskaber da man smelter plastik lige ned i maden.

Det andet problem med non-stick er materialet selv. Et studie fra 2011 undersøgte om der var en sammenhæng mellem niveauerne af PFCs i kroppen og alderen hvor børn ramte puberteten. Som indikator for modenhed blev der brugt testosteron niveau hos drenge og østrogen hos piger.  Hos drenge tog det gennemsnitligt 190 dage længere at nå puberteten, for dem der havde de højeste niveauer af PFC, i forhold til dem med det laveste niveau. Hos piger var forsinkelsen 130 dage. Dette er skræmmende data, også selvom association ikke kan bevise noget konkret i sidste ende. Udover dette studie har PFC også vist sig at nedsætte dannelsen af androgener, samt øge dannelsen af østrogen hos rotter. Det er også vist at PFC sprøjtet ind i mandlige kønsdele fra rotter stopper udskillelsen af testosteron.

For at undgå PFC forurening er det nemmest at skifte sit non-stick køkkengrej ud med rustfrit stål eller keramik. PFC bruges også ofte til at lave tøj, men hvor vidt det er farligt i tøj er uvidst, da det mest er høj varme der gør materialet ustabilt og derfor får det til at lække ind i maden. For dem der er interesserede i hvor PFC ellers findes, check da nedenstående rapport fra Environmental Working Group.

/RT

 

http://www.ewg.org/node/21787
Maria-Jose Lopez-Espinosa, Tony Fletcher, Ben Armstrong, Bernd Genser, Ketan Dhatariya, Debapriya Mondal, Alan Ducatman and Giovanni Leonardi”Association of Perfluorooctanoic Acid (PFOA) and Perfluorooctane Sulfonate (PFOS) with Age of Puberty among Children Living near a Chemical Plant” Environ. Sci. Technol., 2011, 45 (19), pp 8160–8166

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: