Konstant legemstemperatur

Det menneskelige legme er omkring 37 grader varmt. Denne temperatur er et fysiologisk kompromis, hvor kroppens enzymer arbejder bedst. Enzymer er de proteiner, som formidler og katalyserer alle kroppens kemiske reaktioner. Hvis vores temperatur var lavere, ville enzymerne arbejde langsommere, og vi ville blive sløve og dorske. Hvis legemstemperaturen var højere, ville enzymerne blive ødelagte, akkurat som når kød koges. Ved en legemstemperatur over 40,5 grader bliver mennekser bevidsthedsslørede.

Legemstemperaturen ændres i løbet af dagen og er forskellig i de forskellige kropsdele. Den er således 0,6 grader lavere om morgenen end resten af dagen. I løbet af dagen stiger den som følge af den fysiske aktivitet. Hos idrætsfolk er der målt endetarmstemperatur på helt op til 40,5 grader under hård fysisk aktivitet, skønt deres hudtemperatur ofte er lavere end normalt, fordi sveden fordamper. Kvinders legemstemperatur stiger ca. 0,5 grader efter ægløsning.

Mekanismerne, der regulere legemstemperaturen, er ikke altid tilstrækkelig. De er dårligt udviklede ved fødslen, hvor den nyfødtes temperatur falder ca. 2,2 grader inden for de første tre levetimer, og barnet må derfor holdes varmt. Spædbørn har ofte højere legemstemperatur end voksne. Børn på et år har en endetarmstemperatur på 37,6 grader. Først ved 14 års alderen for piger og ved 18 års alderen for drenge er temperaturen som hos voksne. Hos ældre er temperaturreguleringen mindre effektiv, og det kan føre til nedkøling af legemet, med langsommere mentale funktioner til følge.

/Casper Jespersen

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: