Undgå østrogen – parfumer og dufte

I dette afsnit af serien omkring østrogen, fokuserer vi på kemikalier fra parfumer, dufte og lign. For de tidligere afsnit se herher og her. Parfumer udgør et problem, da mange af duftene er lavet af petrokemikalier, altså kemikalier udvundet fra petroleum. Derudover indeholder mange parfumer også phthalater, som er blevet vist at have østrogenlignende effekter i kroppen. De dyre velduftende dråber er måske tiltrækkende, men det er værd at huske, at brugen af duftene kommer med en pris. Udover at sænke testosteronniveauet og øge østrogenniveauet, kan disse hormonlignende stoffer også sænke niveauet af skjoldbruskkirtelhormon, hvilket er en sikker genvej til fedme.

Nå, nok om hvad problemet er, løsninger skal der til og det er her Environmental Working Group kommer til hjælp. EWG har en hel database, hvor næsten 70,000 produkter er vurderet i forhold til deres risiko. Jo lavere en karakter produktet har fået desto bedre. Databasen kan findes på http://www.ewg.org/skindeep/ og kan bruges ikke kun til parfumer, men til samtlige husholdningsprodukter, makeup, neglelak osv.

Unødvendige dufte på fx toilettet kan være skadelige

Til sidst vil jeg nævne, at mine intentioner ikke er, at folk skal rende rundt og lugte af sved uden at vaske sig. Jeg synes dog det er værd at tænke over, om både opvaskemidlet, shampoen, sæben, barberskummet og hårvoksen alt sammen behøves at dufte fint og udstråle skinnende farver. Tænk over det næste gang du køber ind, hvis det skinner i mærkelige farver eller hvis du kan lugte det, er det helt sikkert giftigt.

/Rasmus Thomsen

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: