Koffein – Energizer

Kaffebusken Coffea arabice stammer oprindeligt fra Etiopien. Kaffebønner har formentlig gennem årtusinder vøret spist som opkvikkende middel. I Arabien og Persien begyndte man i 1200-tallet at drikke kaffe, man ristede kaffebønner og hældte kogende vand på. I 1700-tallet åbnede mange kaffehuse i Europa, også i Danmark.

Nedenfor ses en kaffebusk:

 

 

 

 

 

 

Ved ristning af bønnerne sprænges cellevæggene, og der dannes en række aromastoffer som giver den færdige kaffe den karaktimatiske duft og smag. Blandt kaffens forskellige stoffer er det vigtigste koffein. Det er et opkvikkende, fedtforbrændende alkaloid, som også findes i kakao, te og cola, om end i mindre mængde. Alkaloider er ringformede molekyler som indeholder kvaælstof. Koffein er et af de mest udbredte nydelsesmidler i verden.

Når man drikker kaffe, går der 45 min. før alt koffeinet er optaget i blodet. Optagelsen starter i mavesækken, men sker især i tyndtarmen. Halveringstiden for koffein i blodplasmaet er 2,5 til 4,5 timer. Nedbrydningen af koffein foregår hurtigere når man ryger. Personer som normalt indtager meget koffein kan opleve abstinenser hvis de ikke kan få deres kaffe, ligesom de oplever at for store mængder skaber uro i kroppen.

Koffein har i mange år været kendt som et stimulerende middel med hurtigt indsættende og opkvikkende effekt. Det er dog først i de sidste årtier, at egentlig forskning har kunnet vise, at koffein øger vores udholdenhed bl.a. i forbindelse med sportspræstationer. Hvorfor koffein har en præstationsfremmende effekt er der flere teorier om. Den klassiske forklaring er at koffein øger fedtforbrændingen, hvilket sparer på musklernes glykogendepoter, som derved forsinker træthedsudviklingen.

Hvis du trykker på linket nedfor kommer du til den danske webshop bodylab som sælger koffein/energizer. Et kosttilskud for dig som ønsker forøget forbrænding og ekstra energi under træningen.

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: