Undgår du kolesterol?

Hvis du også hører til gruppen af folk der for alt i verden undgår kolesterol og måske tilmed tager statiner for at sænke dit kolesteroltal, vil jeg anbefale du læser med.  Kolesterol har mange vigtige funktioner i kroppen og det viser sig, at det er mere vigtigt at have den rigtige type kolesterol, end det er at undgå alt kolesterol. Her kommer tre gode grunde til ikke at sænke sit kolesteroltal for meget.

 

1) For lavt kolesteroltal øger chancen for at dø! Her er et citat fra et studie med 8000 personer omhandlende kolesteroltal og risiko for dødsfald:

“Long-term persistence of low cholesterol concentration actually increases the risk of death. Thus, the earlier the patients start to have lower cholesterol concentrations, the greater the risk of death.” (1)

Og her et fra et Japansk studie med 47000 personer.

“The highest death rate observed was among those with lowest cholesterol (under 160mg/dl); lowest death rate observed was with those whose cholesterol was between 200-259mg/dl” (2)

Det er altså tydeligt at et for lavt kolesteroltal kan være mindst lige så farligt som forhøjet kolesteroltal.

2) Steroid hormonerne syntesiteres fra kolesterol. Det at sænke sit indtag af kolesterol kan lede til mangel på mandlige hormoner, hvilket er et stigende problem, især for mænd over 40. Kunne dette mon være pga. anti-kolesterol kampagnerne?

3) Sagde jeg tre grunde? Kolesterol er vigtigere end hvad tre grunde kan retfærdiggøre!

  • Kolesterol er vigtig for dannelse af myelin, som er fedtvævet omkring nervebanerne.
  • Kolesterol er vigtig for fordøjelse og optag af de fedtopløselige vitaminer A,D,E og K
  • Kolesterol øger stabiliteten af alle cellerne i kroppen
  • Kolesterol skal bruges for at lave D-vitamin (et vitamin stort set alle Danskere er i mangel af)
  • Kolesterol er kroppens “lim”. Hvis der sker skader rundt omkring i kroppen bliver kolesterol sendt ud fra leveren for at reparere skaderne. Det er DERFOR øget kolesterol korrelerer med åreforkalkninger. IKKE på grund af at kolesterol forårsager åreforkalkningerne, men på grund af at kolesterol er til stede for at reparere de skadede celler i årerne. At sænke sit kolesteroltal med statiner svarer lidt til at lade sømmet sidde i foden og tage smertestillende piller og lade som om sømmet er væk!

Nå, det var lidt kolesterol 101. I fremtidige indlæg vil jeg komme ind på hvad der egentlig udgør risikofaktorer for hjertekarsygdomme, hvilke typer kolesterol der er gode og dårlige, samt hvordan kosten kan manipuleres for at få et godt kolesteroltal. I mellemtiden kan du i ro og mag spise dine æggeblommer.

 

 

 

 

 

 

 

 

/Rasmus Thomsen

kilder:

(1) http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140673601055532/abstract

(2)http://ije.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/22/6/1038

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: