På grund af, eller på trods af?

En af de mest populære ting i sportsverdenen, er at efterligne dem der er bedre end en selv. Al logik siger jo, at hvis jeg gør som de bedste, bliver jeg lige så god som de bedste. Det er lige præcis på grund af disse konklusioner, at mange folk aldrig får resultater med deres træning. Ved at efterabe de bedste tager man for det første ikke forbehold for individualitet indenfor: strukturel balance, work capacity, tekniske forudsætninger, genetik, livsstil, kost etc. og for det andet skal man altid bedømme: er folk de bedste på grund af, eller på trods af den træning de laver? Dette spørgsmål er så uhyre vigtigt, men udelades alligevel ofte. Måske er folk bange for at kritisere de bedste og deres træningsmetoder, måske er folk bare ignorante, eller måske noget helt tredje.

Som eksempel kommer her en video med Usain Bolt, verdens hurtigste mand nogensinde.

Dette er et eksempel på at Bolt er hurtig og dygtig, på trods af hans træning, ikke på grund af hans træning. Ingen mængder af disse “power cleans” vil på nogen måde få andre sprintere til at komme i nærheden af Bolt. Husk det næste gang du køber dit store idols træningspakke, det er ikke sikkert du får tilnærmelsesvis samme respons, det kan endda være det tager dig flere skridt tilbage i træningen. Det er vigtigt at få sin træning planlagt ikke kun fra en der har prøvet det, men fra en der ved hvorfor, hvordan og hvornår man skal bruge forskellige midler og metoder. Glem derudover aldrig individualisering, det der virker for din bedste ven eller idol virker ikke nødvendigvis for dig. Hvem siger iøvrigt Bolt ikke kunne været blevet endnu hurtigere med anderledes træning?

Jeg kan allerede nu høre vredekommentarerne, “men du er ikke engang halvt så hurtig som ham og bliver det aldrig”, men spar mig, tak, der findes en ting der hedder optimal træning og fakta er at ganske få elite atleter træner optimalt. Jeg går ud fra at det på dette tidspunkt, er fuldstændig unødvendigt, at nævne chicken nuggets som pre-race måltid. Igen kommer “på trods af” frem.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: