Kvinder og træning igennem tiden – 1/3

Fra gymnastikpædagoger til energiske fitnessinstruktører, der er sket en enorm udvikling indenfor kvindernes træning de sidste 140 år, siden gymnastikbevægelsen startede hos bønderne på landet.

Det hele bunder i fascinationen af den veltrænede krop, der konstant ændrer udtryk alt efter den givne kultur. Mænd og kvinder har altid haft forskellige kønsspecifikke idealer, der har været knyttet til kroppens praksis. Mændene som hurtige, stærke jægere og kvinden som et frodig og frugtbart symbol1. Det har været en lang proces for det kvindelige skønhedsideal, der i dag præger nutidens kvinder i fitnesscentrene. Kvindens ideal har gået fra at være en funktionel praktisk forestilling til et æstetisk objekt.

 

 

De første badeanstalter i Danmark så dagens lys i 1891 og frem, og disse blev stedet, hvor de travle bymennesker kunne slappe af og nyde naturens harmoni. De offentlige badeanstalter blev brugt til svømmeundervisning og svømmemesterskaber, og de fik stor betydning for datidens kvinder. Her kunne de dyrke friluftslivet – uden mændenes selskab3. I disse rammer blev svømmesporten udviklet, og i 1909 blev det første mesterskab for kvinder afviklet. I perioden 1880-1920 begyndte der at være øget opmærksomhed på hygiejne, sundhed og kropspleje, og den mest markante ændring i den offentlige bevidsthed, var nødvendigheden i at holde kroppen ved lige med fysisk aktivitet i form af gymnastik4. I samme periode blev den svenske gymnastik introduceret, som var en mere frigjort end den tyske gymnastik, der primært havde afsæt i redskaber, der bar præg af dens oprindelse i militæret.

I slutningen af 1800-tallet blev også starten for de første træningsmagasiner, der med korte artikler, billeder og annoncer blev udgivet. Først efter mange år, i 1940’erne, fandt kvinderne vej til forsiderne. Her blev forsiden prydet af en legendarisk kvinde, fra den kendte Muscle Beach, hvor hun løfter en vægt. I 1950’erne blev der også bragt en forside med Sadie McIntosh, en anden legendarisk forgænger for kvindelige bodybuildere. Fremme i 1970’erne blev der bragt en af de bedst kendte artikler om kvindelig bodybuilding med skønhedsdronningen Kellie Everts.

Kellie Everts skabte sensation og var en stor forgangskvinde for kvindelig, kropslig frigørelse, og var med til at promovere kvindelig bodybuilding i en række provokerende reklamer5. Hidtil var kvinden altid fremstillet som en passiv bedårer af den muskuløse mandekrop på forsiderne af træningsmagasinerne.

De første kvinder begyndte at styrketræne på Muscle Beach i Californien i 1940’erne sammen med datidens kendte bodybuildere, men de første kvindelig bodybuildingkonkurrencer vandt først frem i 1960’erne6. I Danmark begyndte vægtløftning og styrketræning med de æstetiske motiver, modsat sportslige motiver, at vinde frem i 1950’erne7. Det var her, de første kvindelige bodybuildere har løftet deres første vægte, men det er ikke før 1981 at det første mesterskab i bodybuilding for kvinder blev afholdt8. Det var i 1980’erne, at kvindelig bodybuilding for alvor havde sin storhedstid indtil dopingskandalerne begyndte at komme sidst i 1980’erne. I takt med at kvinderne blev mere muskuløse og knap så feminine, måtte dommerkriterierne laves om, således de betonede kvindekroppens mere feminine sider.

 

Det var også i 1980’erne, at aerobic timerne fandt sin vej til Danmark under Charlotte Bircow. Det blev en stor succes og fik for alvor kvinderne til fitnesscentrene. Det var også i denne periode man fandt på, at tage en step bænk med til aerobic timerne, dog for at skåne de utrænede folk – igen var endnu succes født. I dag er step en fast del af programmet i de fleste store fitnesscentre.

I starten af 1990’erne prøvede Charlotte Bircow en form for spinning i USA, og tog konceptet med sig hjem, hvor hun så i samarbejde med andre, videreudviklede det til den type spinning, vi kender i dag. I denne udviklingsproces blev både håndvægte og andet udstyr brugt på cyklen, men de fandt hurtigt ud af at holde fokus på cyklingen. Det blev hurtigt en meget populær træningsform, der både henvendte sig til mænd og kvinder og fik endnu flere til at strømme til fitnesscentrene. Med aerobic, step og spinning på holdplanen blev grundstenene lagt for den succes, holdtræning er for kvinder i dag.

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: