Forny flowet i din styrketræning!

I forrige blog sås det, at man kommer ud af flowet, hvis noget enten er for svært eller for nemt. Så er udfordringen bare hvordan dette skal overføres til styrketræning og hvad man så kan gøre for at beholde flowet. Denne blog vil fokusere på, hvad man kan gøre hvis styrketræningen er for “nem” og næste del vil beskrive hvad der kan gøres, hvis styrketræningen er for “svær”. Før vi går igang er det vigtigt, at definere hvad jeg mener med for nem styrketræning. Nem skal ses som synonym for kedsommelig, man føler altså der mangler udfordring i træningen, ikke fra et fysisk udmattelsesperspektiv, men mere fra et psykologisk perspektiv. Træning kan sagtens være hård og kedelig på samme tid. Her kommer 3 tips til at gøre din træning ny, spændende og mindre kedsommelig.

Find en træningsmakker eller personlig træner

Alle der har prøvet at træne med en træningsmakker, ved at man kan yde mere på denne måde. Det er selvfølgelig vigtigt at begge personer har samme intentioner med træningen. Det duer altså ikke, hvis den ene bare vil holde sig lidt i form og den anden prøver at vinde DM i bodybuilding. Hvis du er dedikeret så find en træningsmakker der er mindst ligeså dedikeret og hårdt trænende som dig selv. Dette vil også sørge for, at du ikke misser en træning, da du så ikke kun brænder dig selv af. En dygtig personlig træner er en anden mulighed for dig der mangler nye udfordringer. Træneren kender ofte øvelser du ikke selv ville have tænkt over og kan objektivt vurdere din indsats, træningsprogram mm. Igen her kan træneren også presse dig til næste niveau og samtidig holde dig til ilden.

Skift øvelser

Alt for mange folk bruger kun de samme 5-10 øvelser, måske helt op til 3 forskellige pr. muskelgruppe hvis man er heldig. Det er selvfølgelig også super altid at bruge ‘basis’ øvelserne, men det bliver ofte ensformet og fremgangen bliver suboptimal. Basisøvelserne selv kommer i mange variationer, som de fleste desværre aldrig får brugt. Istedet for chinups eller pullups kan du øve lean away chins, front lever pullups eller endda one arm chins for de hårde. Squat kan skiftes ud med front squat, front eller back squat med hælene løftet 45 grader, 1 1/4 squats eller split squats, der er igen mange muligheder. Dødløft kan videreudvikles til snatch grip dødløft og så føres videre til snatch grip dødløft fra en box, en overlegen variation meget få gør sig nytte af. De olympiske løft er også en stor, men belønnende udfordring mange ville have godt af at lære. Til sidst skal det nævnes at både dødløft og squat er øvelser der låner sig godt til brug af kæder og bands. Dette vil igen gør træningen mere udfordrende og bringer mig samtidig til min næste pointe.

Brug nye træningsmetoder

Hvis du for evigt har supersettet 10-12 reps A1 og A2 er det måske på tide du ændrer noget. Skift til lavere gentagelser og prøv at løfte tungt, eller kør gigant set med 4-5 øvelser istedet. Andre træningsmetoder du kan lege med er excentrisk træning, dropsets, pre/post exhaustion eller nye tempoer så som en pause halvvejs i den koncentriske del af øvelsen. Hvis du er totalt kørt træt i vægttræning skal du måske prøve noget andet. Køb et par ringe og leg med til din træning eller begynd til crossfit eller en anden sport.

Mulighederne er uendelige, men ovenstående er noget af det bedste at overveje, hvis din træning er blevet for kedelig og du er kommet ud af flow-zonen.

/Rasmus Thomsen

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: