Er rødt kød farligt?

Det har været i nyhederne flere steder, at et nyt studie viser, at alt rødt kød er farligt. Problemet er endnu engang, at journalister leder efter en god historie og ikke rigtig videnskab. Her er bare et par hurtige grunde til, at studiet (1) på ingen måde kan konkludere at rødt kød er farligt.

  • korrelation betyder ikke kausalitet! Det kan åbenbart ikke siges nok gange, men bare fordi der er en sammenhæng mellem indtag af rødt kød og kræft, betyder det ikke at rødt kød forårsager kræft. Et godt og efterhånden alt for brugt eksempel er: salg af is og drukneulykker har en rimelig stærk korrelation, men det betyder ikke at is forårsager drukneulykker. Der er en forvirrende faktor inde, hvilket er sommervejret, som gør at når salget af is stiger pga. at temperaturen stiger, er der også flere folk der bader, hvilket gør at flere folk drukner.
  • I observationelle studier er det utroligt svært at måle hvad folk egentlig spiser. I tidligere studier er ting så som pølser (40-50% kød) og pizza med pepperoni (ja HELE pizzaen) blevet målt som indtag af rødt kød, hvilket igen gør det umuligt at måle om køddet egentlig forårsager kræft eller ej. Personligt tror jeg mere på det er resten af pizzaen.
  • Der er ingen kvalitetskontrol. Rødt kød er ikke bare rødt kød. Kød fra græsfodrede økologiske dyr kan slet ikke sammenlignes med forarbejdet kød fra dyr fodret med gryn og behandlet med antibiotika.
Nu 3 gode grunde til at indtage rødt kød af god kvalitet jævnligt.
  • Det er en god kilde til kvalitetsprotein med et højt niveau af forgrenede aminosyrer (BCAA) der hjælper med fedtforbrænding og muskelopbygning.
  • Det er en god kilde til sunde omega-3 fedtsyrer.
  • Det er en god kilde til zinc, et mineral de fleste er i stor mangel af, som hjælper til med blandt andet produktion af mavesyre, testosteron og en sund tarm.
  • Rødt kød er en god kilde til karnitin, som hjælper med fedtforbrænding.

Næste gang du læser om kost i nyhederne, så husk altid at det ofte bliver skrevet fordi det er en god historie og ikke fordi det er rigtigt.

 

(1) http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/full/archinternmed.2011.2287

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: